رئیس و اعضای هیات نمایندگان اتاق ارومیه با عثمان پشمن سرکنسول جدید جمهوری ترکیه در شهر ارومیه دیدار و گفتگو نمودند.
به گزارش روابط عمومی اتاق ارومیه در ابتدای این دیدار حسن انتظار رئیس اتاق ارومیه ضمن تبریک این انتصاب گفت : در دوره های قبلی ارتباطات تنگاتنگی میان سرکنسول ها و اعضای اتاق ارومیه وجود داشته که آرزومندم با جنابعالی نیز این همکاری ادامه داشته باشد،تا بتوانیم مشکلات فعالین اقتصادی دو کشور را رفع نموده و در رسیدن به هدف 30 میلیارد دلاری پیش بینی شده توسط سران هر دو کشور در منطقه سهم بسزایی داشته باشیم.
رئیس اتاق ارومیه در ادامه افزود : گام اول توسعه روابط را باید محکم برداشت که باید با کمک های اتاق های ارومیه و اتاق های استان های مرزی ترکیه و نیز همایش مشترک استانداران مرزی هر دو کشور با حضور فعالین اقتصادی برگزار گردد و این جلسات باید بصورت مستمر برگزار و مصوبات توسط اتاق ها پیگیری گردند.
در ادامه این دیدار عثمان پشمن سرکنسول جدید ترکیه در ارومیه ضمن تشکر از استقبال گرم رئیس و اعضا اتاق ارومیه گفت: بنده تاکنون در 4 کشور در خدمت دولت ترکیه بوده ام و اکنون برای خدمت به استان آذربایجان غربی انتخاب گردیده ، وظیفه اینجانب علاوه بر پیگیری حقوق شهروندان ترکیه ای در این منطقه باید در ایجاد ارتباطات اقتصادی میان منطقه ای نیز فعالیت نمایم تا بتوانیم با توجه به موقعیت جغرافیایی از تجارت 30 میلیارد دلاری میان دو کشور در تسهیل درآمد استان های مرزی سهم ایجاد نماییم .
عثمان پشمن در ادامه افزود : برای اینکه سهم فعالین اقتصادی در روابط اقتصادی دو کشور پر رنگ باشد، در رفع مشکلات و بروکراسی های اداری شبانه روز در خدمت اتاق هستم و از شما به عنوان نمایندگان بخش خصوصی درخواست دارم همکار و همراه اینجانب باشید.
وی در ادامه ضمن انتقاد از طرف ایرانی بخاطر عدم معرفی مناسب ظرفیت های گردشگری و سرمایه گذاری ایران در ترکیه افزود: ترک ها هیچگونه تصوری از ایران ندارند و این یکی از اصلی ترین مشکلات عدم جذب توریست و سرمایه گذار ترکیه درایران است .
سر کنسول ترکیه در ارومیه در پایان سخنانش گفت : هر دو طرف باید اطلاعات شفافی از وضعیت یکدیگر داشته باشند و با همکاری یکدیگر مکانیزمی برای نظارت بر توافقات انجام شده وجود داشته باشد تا بتوانیم توافقات صورت گرفته در گذشته را عملیاتی نماییم .
صمدپور سلطانی نایب رئیس اتاق ارومیه نیز در این دیدار با آرزوی موفقیت برای سرکنسول جدید گفت : فعالین اقتصادی هر دو طرف با یکدیگر دیالوگ سازنده دارند و ارتباط آنها از طریق تجارت آسان به وجود می آید ، فعالین اقتصادی دو طرف بر مشکلات آگاه هستند و مسایل سیاسی باعث تضعیف این روابط می گردد.
پور سلطانی افزود : بطور مثال یکی از مشکلات تعیین خط مرزی است که باعث گردیده عملیات عمرانی پایانه های مشترک با تاخیر روبرو شود و ما خواهان ایجاد تجارت آسان بمانند رابطه ترکیه و گرجستان هستیم که تردد شهروندان دو طرف از طریق کارت ملی صورت می گیرد حال آنکه پاسپورت ایرانی باید 5 ماه اعتبار داشته باشد و یا در بحث گردشگری فقط بحث جذب توریست ایرانی دستور کار قرار دارد.
نایب رئیس اتاق ارومیه در ادامه گفت : یکی از بزرگترین مشکلات تجارت با ترکیه در مرز بازرگان گور بولاغ صورت می گیرد که محدودیت پذیرش کامیون ایرانی، پذیرش محصولات کشاورزی ایران به صورت محدود و فصلی و محدود است ، سقف واردات هر مسافر ایرانی 80دلار است و کشور ایران جهت رفاه حال شهروندان خود این مورد را اعمال نمی نماید و ایرانیان براحتی با کالاهای ترک وارد ایران می شوند حال آنکه کشور ترکیه برای تجارت چمدانی کالاهای ایرانی (چای،برنج و پسته)که مسافر ایرانی حمل می کنند به شدت برخورد می نمایند.
عزیز حسنی مدیرکل سرمایه گذاری استانداری آذربایجان غربی در ادامه این جلسه گفت : توسعه روابط اقتصادی میان دو کشور نباید فقط در بحث انرژی و گردشگری باشد و باید بتوانیم باکمک یکدیگر با استفاده از تکنولوژی های نوین از طرف ترکیه و انرژی نیروی کار ارزان از طرف ایرانی ها مورد بررسی برای سرمایه گذاری های مشترک قرار گیرد و پیشنهاد می گردد برای اجرایی شدن این موارد اتاق های بازرگانی دو طرف در تدوین برنامه زمانبندی ورود نمایند و مجری نیز خود بخش خصوصی باشد .
حسین محمد جانی معاون سازمان صنعت،معدن و تجارت آذربایجان غربی نیز با اشاره به کمبود گیت های پذیرش کامیون و نیروی انسانی و عدم توسعه بازار چه های مرزی توسط طرف در کشور ترکیه از مشکلات اصلی مرزی می باشد.
درادامه جلسه رضا جمشیدی رئیس کمیسیون معدن اتاق ارومیه با اشاره به تعرفه های بالای صادرات سنگ به ترکیه ، فاطمه قنبر پور رئیس کمیسیون بازرگانی اتاق ارومیه مشکل کامیون های خالی ایرانی در زمان ورود به ترکیه ، بهنام تاج الدینی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ارومیه با معرفی ظرفیت 6 میلیون تنی محصولات باغی و زراعی تولیدی استان اشاره به این موضوع اعلام کرد می توان با توجه به علم جدید در توسعه کشاورزی ، بسته بندی ، شیلات ، مکانیزه کردن و آبیاری نوین قابلیت سرمایه گذاری برای طرف ترک را دارد .
ابراهیم حق جو دبیرکل اتاق ارومیه نیز با اشاره به اجلاس پنجم اقتصادی دو سال گذشته استاندارا مرزی ایران و ترکیه در خوی اعلام کرد که 23 مصوبه در این اجلاس به تصویب دو طرف رسیده که تاکنون عملیاتی نشده است .
در پایان این جلسه مصوب گردید کمیته مشترکی برای پیگیری مصوبات مذاکرات وتفاهم نامه های میان مقامات دو کشور به وجود آید و کارگروههای تخصصی در زمینه گردشگری، صنعت و معدن، حمل ونقل، کشاورزی و تجارت برای بررسی مشکلات و رفع تنگناها تشکیل شوند .