جلسه رئیس و اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ، صنایع ، معادن و کشاورزی ارومیه بهمراه مقامات استان و فعالین اقتصادی استان با فرماندار راپرین اقلیم کردستان عراق و هیات همراه در محل اتاق ارومیه برگزار شد.
در ابتدای جلسه حسن انتظار رییس اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی ارومیه به تشریح موقعیت اقتصادی و جغرافیایی استان آذربایجان غربی بطور خلاصه پرداخت و با اشاره به وجود مرز مشترک کیله در منطقه سردشت با اقلیم کردستان عراق ، شهرستان سردشت را بهترین و نزدیکترین شهر آذربایجان غربی به شهرهای اقلیم کردستان عراق و حوزه مدیترانه معرفی نمود که در آیندهای نزدیک با افتتاح مرز بینالمللی کیله در سردشت ، نزدیکترین مسیر از تهران و مرکز کشور به شهرهای اربیل ، دهوک و سلیمانیه خواهد بود.
وی افزود بعلت اینکه سردشت دارای گمرک و مرز زمینی کیله با کردستان عراق میباشد و در حال تبدیل شدن به مرز بینالمللی بوده و فاصله سردشت از طریق راه آسفالته با مرز ۱۴کیلومتر با نقطه صفر مرزی و فاصله سردشت با قلعه دیزه عراق ۳۵ کیلومتر و با رانیه ۶۵ کیلومتر و با اربیل ۲۰۰ کیلومتر میباشد که این امر باعث شده این منطقه بعنوان شاهراه صادرات ایران به سرتاسر اقلیم کردستان عراق شناخته شود.
هیوا قرنی عبدالله فرماندارمنطقه راپرین اقلیم کردستان با اشاره به ظرفیتهایی که در آذربایجان غربی موجود میباشد گفت : این استان ظرفیتهای بسیار بالایی در زمینه کشاورزی و صنعت در صادرات به منطقه راپرین دارا می باشد و لازم است توسعه روابط اقتصادی با آذربایجان غربی از طریق مرز کیله افزایش یافته و با تعامل و نقطه نظرات و پیشنهادات و مشکلات فعالین اقتصادی و در تلاش برای رفع آنها باشیم تا بتوانیم روند تجارت مرزی را تسهیل نماییم.
هیوا قرنی اضافه کرد: در سالهای اخیر، حدود ۱۵ میلیون دلار در حوزه عمرانی مرز کیله در بخش مربوط به اقلیم کردستان عراق هزینه شده که نشان میدهد ما بدنبال توسعه تجارت در این منطقه هستیم.
در ادامه تاج الدینی عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی به بیان برخی از مشکلات تجار در مرز کیله اشاره نمود ، وی یکی از مشکلات اصلی در این مرز را کمبود کامیونهای مناسب و یخچالدار و همچنین نبود راههای مواصلاتی مناسب عنوان نمود و خاطر نشان نمود متاسفانه به علت اجرای قانون کامیون به کامیون در مرز کیله و تخلیه بار در مرز به کامیون عراقی و سپس انتقال بار جهت آزمایش و تحویل مجدد بار باعث بارگیری چندین باره می گردد و چون صادرات این استان اغلب محصولات کشاورزی می باشند این عمل باعث از بین رفتن محصول گردیده و فعال اقتصادی متحمل خسارت و هزینه اضافی میشود و این عامل باعث عدم رغبت تجار به استفاده از این مرز علی رغم نزدیکی این مرز به شهرهای مهم عراق می گردد.
تاج الدینی، عدم برنامه ریزی و عدم جداسازی مسیر کشاورزی و نبود مسیر سبز برای محصولات کشاورزی را نیز یکی دیگر از مشکلات موجود در این مرز دانسته و افزود : مشکل نبود آزمایشگاه مناسب در این مرز و عدم وجود تجهیزات کافی جهت کنترل کیفیت با توجه به عدم قرنطینه بار در این مرز و همچنین کوتاه بودن مدت زمان در نظر گرفته شده جهت تخلیه بار در این منطقه با توجه به کوهستانی بودن منطقه و احتمال آسیب و یخ زدگی محصولات در صورت عدم تخلیه در زمستان میباشد.
سپس برخی از بازرگانان به بیان برخی از مشکلات موجود در این مرز پرداختند از جمله: نبود پایانه مسافری مناسب، نبود بازارچه مرزی فعال در مرز و همچنین نرخ بالای کرایه حمل کامیونهای عراقی در طرف عراق و محدود بودن ساعت فعالیت گمرک مرز کیله در طرف عراق و همچنین نبود آزمایشگاه مجهز و نیروی کار ماهر در مرز کیله از دیگر مشکلات مطرح شده بودند و همچنین خواستار رسمی شدن این مرز نیز شدند.
در ادامه جلسه جواد کرمی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی عنوان نمود بخشی موضوعات مطرح شده مربوط به جمهوری اسلامی ایران می باشد که با تلاش و برنامه ریزی مناسب مسئولین در صدد رفع این مشکلات هستیم و برخی دیگر مربوط به طرف عراقی ، که در مقابل نیز خواستار انتقال این مشکلات توسط فرماندار منطقه راپرین به دولت مرکزی شده تا آنها نیز در حل این مشکلات به فعالین اقتصادی کمک نمایند ؛ زیرا در صورت حل این مشکلات روابط اقتصادی دو طرف افزایش یافته و با تسهیل روابط و رویهها، می توانیم روند توسعه روابط با همسایگان آذربایجانغربی را ایجاد میگردد.
وی اضافه کرد: در حوزه مرز کیله سردشت، با توجه به سابقه تاریخی همسایگی با منطقه شمال عراق، توجه ویژهای به توسعه مراودات تجاری، فرهنگی و اقتصادی داشته و درصددیم تا مشکلات محوطه و گمرک کیله سردشت را برطرف نموده ، ضمن اینکه فعال شدن این مرز، از تاکیدات استاندار آذربایجان غربی است.
جواد کرمی همچنین به بازگشایی دو بازارچه مرزی قاسم رش و اشکان اشاره نمود و افزود با پیگیری های متعدد تاکنون موفق شده ایم مراحل بازگشایی بازارچه مرزی اشکان را به مرحله اجرا برسانیم و امید داریم در آینده ای نزدیک بازارچه مرزی قاسم رش نیز مجدد احیا گردد.
مهدی شوشتری ، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه عراق هم در این جلسه، ضمن بیان عزم جدی دولت در سطوح مختلف وهمچنین دیدار دو وزیر امور خارجه در خصوص توسعه روابط اقتصادی بوده و این موضوع یکی از برنامه های مهم دولت سیزدهم عنوان نمود و افزود با توجه به ظرفیتهای بسیار خوبی که در این استان جهت صادرات و واردات بویژه در بخش کشاورزی وجود دارد می بایست هرچه سریعتر مشکلات شناسایی شده و در جهت رفع آنها تلاش نماییم
مهدی شوشتری همچنین یکی از مشکلات مرز کیله را نبود امکانات جهت تردد مسافری بیان نمود و افزود شروع تردد مسافری از مرز کیله سردشت را به نفع مردم ۲ طرف مرز دانسته و افزود : در منطقه کیله مشکل محدودیت فضا وجود داشته را یکی دیگر از مشکلات موجود بوده و معضلی برای تخلیه و بارگیری کالا میباشد.
وی ضمن بیان اینکه حمل مستقیم کالا از جمله استانداردهای روز تجارت در دنیاست خواستار برقراری حمل یکسره کالا درمرز کیله سردشت شد.
سرکنسول ایران در اقلیم کردستان عراق همچنین خواستار حضور فعال شرکتهای ایرانی بویژه تجار استان آذربایجان غربی در نمایشگاههای عراق شده و افزود : با افتتاح مرکز تجاری نوآوری و فناوری کردستان عراق و امیدواریم این اتفاق برای شرکتهای دانش بنیان و فعال در حوزه تکنولوژی بسیار مفید فایده باشد.
شوشتری در پایان افزود مشکلات مربوط به معابر قاسم وش و اشکان در حال حاضر در بالاترین سطح کشور در حال بررسی و پیگیری می باشد.
شوشتری همچنین با بیان مجدد این نکته پرداخت که در جلسه ای که هیات راپرین با استاندار استان داشتند تفاهم نامهای تنظیم گردید و برای توسعه روابط در حوزههای مورد نظر تلاش میشود.
در این جلسه برخی از فعالین اقتصادی به بیان برخی از مشکلات موجود در مرز کیله پرداخت داند که از آن جمله نبود پایانه مسافری مناسب، نبود بازارچه مرزی فعال در مرز و همچنین نرخ بالای کرایه حمل کامیونهای عراقی در طرف عراق و محدود بودن ساعت فعالیت گمرک مرز کیله در طرف عراق و همچنین نبود آزمایشگاه مجهز و نیروی کار ماهر در مرز کیله از دیگر مشکلات مطرح شده بودند و همچنین خواستار رسمی شدن این مرز از طرف عراق شدند.