صنعت سنگ آهن؛ نیازمند سرمایه و حمایت دولت
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ارومیه با بیان این که در آذربایجان غربی پراکندگی مواد معدنی از جمله سنگ آهن هماتیت و مگنتیت به طور فراوان وجود دارد، اظهار کرد: متاسفانه با وجود چنین وضعیتی، بخش معدن با کمبود ذخایر معدنی مواجه است به گونه ای که امکان ذخیره یک توده یک میلیون تنی یا بیشتر در استان وجود ندارد.
رضا جمشیدی افزود: از این رو برای رفع مشکل کمبود ذخایر مواد معدنی سنگ آهن استان، جلسه ای با حضور مسئولان مربوطه در این صنعت تشکیل شد ولی به دلیل رکود حاکم در بازار کشور اقداماتی که مقرر بود برای رفع مشکل انجام گیرد، تحقق نیافت.
وی با اظهار این که یکی از اقدامات برای خروج از مشکلات، ایجاد تشکل برای واحدهای معادن سنگ آهن است، گفت: براساس اساسنامه این تشکل، مقرر شده بود برای تمامی واحدهای معدنی سنگ آهن سهام تعلق گیرد و با برنامه ریزیهای کارشناسی در این تشکل بتوانیم ارزش افزوده و میزان ارزآوری واحدهای مورد نظر را افزایش دهیم.
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ارومیه افزود: با ذخایر محدود معادن سنگ آهن به لحاظ اقتصادی نمیتوان سرمایه گذاری انجام داد، از این رو برای رسیدن به نتیجه مطلوب ایجاد تشکل از اقدامات قابل قبولی میتوانست در این صنعت باشد.
وی ادامه داد: در صورت بهتر شدن وضعیت بازار، خروج از وضعیت رکود و پسابرجام و تزریق بخشی از امکانات مالی به وسیله بانکها و حمایتهای دولت میتوان برای بهتر شدن وضعیت معادن آهن استان تشکلی ایجاد کرد زیرا در آذربایجان غربی پراکندگی مواد معدنی فراوانی وجود دارد ولی با این وجود امکان سرمایه گذاری انفرادی در این زمینه نیست. از این رو تشکیل NGO برای استخراج و بهرهبرداری بهتر مواد معدنی سنگ آهن و همچنین ارزآوری برای اقتصاد استان و صنعت معدن لازم و ضروری است.
جمشیدی با بیان این که در آذربایجان غربی ذخایر معدنی سنگ آهن بسیار غنی وجود دارد، افزود: با توجه به بالا بودن مصرف سرمایه در بخش صنعت سنگ آهن و مشکلات حاکم در بازار، امکان تشکیل NGO وجود ندارد از این رو تولید انبوه و ارزآوری در این بخش نیازمند سرمایه و حمایت بخش دولتی است زیرا ایجاد یک کارخانه کنسانتره در آذربایجان غربی از سوی دولت کار مشکل لاینحلی نیست.
به گفته رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ارومیه، استخراج مواد معدنی سنگ آهن در منطقه ای از شهرستان میاندوآب از سوی کارشناسان، تایید و زمین و مقدمات طرح اولیه آن مشخص شده است. براساس نظر کارشناسان معدن، ارزش افزوده این واحد سنگ آهن یک به 10 بوده و در صورت انجام مطالعات کارشناسی و راهاندازی میتوان حدود 300 تا 400 دلار مواد معدنی سنگ آهن از این منطقه استخراج کرد و به فروش رساند. به طور کلی راه اندازی این طرح کرد جزو برنامههای سازمان و معدن کاران درسالهای آتی خواهد بود.
وی ادامه داد: یک واحد معدنی سنگ آهن نیز در شهرک صنعتی راه اندازی شده ولی متاسفانه به دلیل رکود بازار و مشکلات موجود آن طور که باید و شاید هنوز به مرحله تولید انبوه مواد معدنی نرسیده است.
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ارومیه درباره وضعیت سرمایه گذاری در بخش سنگ آهن استان، اظهار کرد: اخیرا پیشنهاد سرمایه گذاری در واحدهای سنگ آهن، از سوی خانه معدن استان به اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران انجام گرفته وخوشبختانه برای سرمایه گذاری آمادگی لازم اعلام و مقرر شده است پس از انجام بازدیدها از واحدهای معدنی از سوی کارشناسان اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران و گرفتن نتیجه مثبت در صورت تمایل اقدام به سرمایه گذاری در صنعت سنگ آهن استان شود.
جمشیدی، مرزی بودن استان را بزرگترین معضل صنعت معدن در بخش سرمایه گذاری دانست و گفت: مرزی بودن همواره از مهم ترین معضلات استان در جذب سرمایه گذار بوده چرا که مطرح شدن بحثهای امنیتی سرمایه گذاران را به تردید میاندازد، از این رو باید برای رفع این معضل این دیدگاه را تغییر داد.