جهت ثبت این گونه کالاها ارائه تاییدیه در قالب فرمهای مشخص شده توسط سازمان ملی استاندارد از دستگاههای صادر کننده پروانه الزامی میباشد.
بسته حمایتی سازمان ملی استاندارد ایران از تولید و تسهیل تجارت در سال حمایت از کالای ایرانی در زمینه صادرات و واردات معرفی شد.
این بسته که در ۱۶ بند تدوین شده است به شرح زیر میباشد:
۱-تشویق و اجرای فرآیند ثبت کالا برای واردات کالاهایی که مشمول استاندارد اجباری میباشند، تاکید میگردد.
۲- به استناد بند ت. از ماده ۳۸ قانون رفع موانع تولید به منظور تسریع و تسهیل ورود مواد اولیه و حد واسط واحدهای تولیدی دارای پروانه بهره برداری از دستگاههای مجاز صادرکننده، فرآیند ثبت مواد اولیه و حدواسط توسط ادارات کل استاندارد استانها انجام میگردد. بدین منظور لازمست فهرست مواد اولیه و حد واسط مورد نیاز سالیانه واحدهای تولیدی وارداتی، ابتدا در سربرگ واحد تولید کننده درج گردد و همچنین تعهد انطباق موارد وارداتی مذکور با استاندارهای ذیربط آنها توسط مدیرعامل، صاحبان امضاء و مدیرکنترل کیفیت با امضاء و ممهور به مهر واحد تولیدی پذیرفته شود. سپس مواد اولیه و حدواسط تولیدی مورد نیاز به تایید دستگاه صادرکننده فعالیتها در استان مربوطه نیز رسانیده شود.
تبصره۱: ادارات کل استاندارد استانها میتوانند در صورت لزوم اقدام به نمونه برداری تصادفی از محمولهها نموده و سوابق کیفی را در فایلهای مربوطه نگهداری و در فرآیند ثبت مجدد نیز ملحوظ نمایند.
تبصره ۲: جهت ثبت این گونه کالاها ارائه تاییدیه در قالب فرمهای مشخص شده توسط سازمان ملی استاندارد از دستگاههای صادر کننده پروانه الزامی میباشد.
تبصره ۳: سایر موارد مربوطه، طبق آیین نامه اجرایی بند ت. از ماده ۳۸ قانون رفع موانع تولید که طی نامه شماره ۲۷۶۲۰ مورخ ۰۱/۰۵/۹۴ ابلاغ گردیده است، مورد عمل واقع گردد.
۳-ادارات کل استاندارد استانها راساً نسبت به دریافت مدارک و بررسی فرآیند و صدور گواهینامه ثبت کالا اقدام نمایند.
۴-شرکتهای پشتیبانی امور دام و غله و بازرگانی دولتی ایران که اقدام به ورود کالا از بنادر مینمایند، ضمن درخواست از ادارات کل استاندارد استان ذیربط، میتوانند قبل از اظهار کالا در سامانه EPL گمرک نسبت به ارزیابی انطباق کالاهای وارداتی (بازرسی، نمونه برداری و آزمون) توسط ادارات استاندارد استانها اقدام نمایند. بدیهی است، خروج کالا از گمرک مشروط به انجام آزمون و انطباق کالا با استانداردهای مربوطه میباشد.
۵-ادارات کل استاندارد استانها میتوانند برای واحدهای تولیدکنندهای که روز ملی کیفیت و روز جهانی استاندارد در سطح ملی جایزه دریافت کرده اند چنانچه مبادرت به واردات مواد اولیه و حدواسط خود نمایند، با دریافت کارمزد خدماتی نسبت به صدور گواهی COC اقدام نمایند.
تبصره۱: ادارات کل از تاریخ دریافت جایزه مجاز به کنترل تصادفی کالاهای وارده توسط این گونه شرکتها در طول سال میباشند.
تبصره ۲: فهرست واحدهای تولیدی نمونه با همکاری واحد فن آوری اطلاعات در پرتال سازمان ملی استاندارد بصورت سالیانه بارگذاری میگردد.
تبصره ۳: اعطای این امتیاز از تاریخ دریافت جایزه به مدت یکسال میباشد تمدید آن با صلاحدید اداره کل استاندارد ذیربط در صورت رعایت ضوابط بلامانع میباشد.
۶-بازرگانانی که کالا / کالاهای مشخصی را که برای ۲ بار متوالی از یک شرکت، یک کشور و گمرکات یک استان مشخص وارد نموده اند، در دفعات بعدی با ارائه مستندات کیفی قبلی، میتوانند از اداره کل استاندارد استان ذیربط گواهی COC دریافت نمایند.
تبصره:این بند شامل کالاهای مواد غذایی نمیباشد.
۷-مدت زمان اعتبارگواهی COC برای محمولههای بسته بندی شده از یک ماه به سه ماه در سامانه صدور مجوزهای صادراتی و وارداتی افزایش مییابد.
۸-به منظور تسهیل و تسریع در فرآیند رسیدگی به شکایات واردکنندگان کالا، اختیارات و وظایف کمیته رسیدگی به شکایات ستاد به ادارات کل استاندارد استانها تفویض میگردد. صرفاً شکایاتی که دارای مستندات و سوابق کیفی میباشد قابل طرح در کمیته شکایات استانی میباشد. تصمیمات خاص استانی در کمیته بند ۱۶ قرار گیرد و اتخاذ تصمیم نهایی شود.
۹-ادارات کل استاندارد استانها برای اقلام وارداتی مشمول استاندارد اجباری با تعداد محدود و ارزش زیر ۲۰۰۰ دلار به استناد مدارک و مستندات موجود (به تشخیص کمیته فنی استانی)، گواهی COC صادر گردد.
تبصره: این بند شامل کالاهای موضوع پیوست ۱۰ و موارد استثناء شده در روش اجرایی ارزیابی انطباق کالا میباشد.
۱۰-کالاهای اساسی وارداتی که دارای تاریخ تولید و انقضاء مندرج بر روی بسته بندی و یا در اسناد باشند لیکن فاقد مدت زمان ماندگاری وفق بند ۱۳ پیش گفتار فهرست کالاهای مشمول مقررات استاندارد اجباری برای واردات میباشند، فرآیند پذیرش و ارزیابی انطباق میتواند صورت پذیرد.
۱۱-نتایج آزمونهای صادره از آزمایشگاههای دارای تاییدیه مشترک (سازمان غذا دارو و سازمان ملی استاندارد) که مطابق استانداردهای مربوطه آزمون شده اند، قابل قبول میباشد.
۱۲-در مواردی که آزمایشگاه تأیید صلاحیت شده در استان یا استان مجاور وجود نداشته باشد، آزمون کالا در سایر آزمایشگاههای موجود در کشور با نظارت شرکتهای بازرسی یا کارشناس رسمی استاندارد و یا کارشناسان اداره کل استاندارد استانها بلامانع میباشد.
۱۳- به منظور تسهیل در فرآیند صادرات و واردات کالا، در مواردیکه قابلیت آزمون در آزمایشگاههای تأیید صلاحیت شده استانها وجود دارد حتی المقدور از ارجاع نمونهها به سایر استانها خودداری شود. توزیع نمونه بین آزمایشگاهها براساس امکانات و قابلیتهای آزمایشگاه و به تشخیص مدیر کل استاندارد استان ذیربط میباشد.
۱۴-تسهیلات ویژه طرح طاها برای کنترل کیفی کالاهای وارداتی برای استانهای دارای بازارچههای واردات غیر رسمی (کولبری) با توجه به مصوبه ۳۱۲۵۳ مورخ ۱۳/۰۳/۹۷ هیأت وزیران صورت پذیرد.
۱۵-ادارات کل استاندارد استانها از محمولههای صادراتی فاقد پروانه قبل از اظهار، نمونه برداری نموده و نسبت به مهار محموله اقدام نمایند تا پس از اخذ نتیجه آزمون در سامانه سریعاً مجوز صادراتی را صادر نمایند.
تبصره: صادرات فرآوردههای نفتی شامل این بند نمیباشد.
۱۶-در راستای رسیدگی به تسهیل و تسریع فرآیندها، کمیتهای ۵ نفره با نظر و ابلاغ ریاست محترم سازمان جهت رسیدگی به محمولهها و شکایات خاص در دفتر ارزیابی کیفیت کالاهای صادراتی و وارداتی تشکیل و تصمیمات لازم اتخاذ گردد. این کمیته متشکل از: نماینده پژوهشگاه-نماینده معاونت محترم نظارت بر اجرای استاندارد- نماینده معاونت محترم ارزیابی کیفیت-نماینده دفتر ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات-نماینده حراست.
فرم ها به صورت فایل rar قابل دسترس میباشد.