با حضور استاندار آذربایجانغربی، معاون اقتصادی و توسعه استاندار، رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان و رییس اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی ارومیه، پنجمین شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان برگزار شد.
جلسه شورای گفتگو استان با دستورکار مشکلات بررسی مشکلات مرز رازی خوی با کشور ترکیه، مشکلات دریافت ارز و معافیت ارزی صادرکنندگان و و تامین ارز واردکنندگان و طولانی شدن مدت زمان ثبت سفارش بهعنوان مشکلات مهم بخش صنعت استان برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، حسن انتظار رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه با ارائه توضیحات مربوط به بخشنامه جدید پیمان ارزی و معافیتهای ارزی گفت: باید تهیه و ابلاغ آیین نامه و شیوه اجرایی و تامین مالی برای عملیاتی نمودن بندهای ته گانه بسته حمایت از صادرات باید سرعت بیشتری داشته باشد.
حسن انتظار در نشست دولت با بخش خصوصی آذربایجانغربی با اشاره به مشکلات موجود در مرز رازی خوی اظهار کرد: یکی از مهمترین مشکلات موجود عدم وجود سیستم STM و زیرساختهای لازم در امر واردات و صادرات است.
وی افزود: مسوولان اقتصادی ترکیه به طور مکتوب اعلام کردهاند که کامیونهای ترک بیش از یک هفته در مرز رازی معطل میشوند و چون زیرساختهای لازم برای تخلیه و بارگیری وجود ندارد باعث آسیب به محمولههای آنها شده و تجار ترک نیز به شدت از این موضوع ناراضی هستند.
رئیس اتاق بازرگانی آذربایجانغربی با بیان اینکه حدود ۱۳ هکتار زمین برای توسعه پایانه مرزی رازی لازم است، اذعان کرد: در تملک این زمین هم مشکلاتی به وجود آمده و باعث شده در روند مراحل توسعه این پایانه اختلال ایجاد شود.
انتظار عدم وجود بازارچه رسمی را نیز از دیگر مشکلاتی عنوان کرد که مسوولان ترک نسبت به وجود آن حساس هستند.
وی اضافه کرد: متاسفانه در حال حاضر بازارچه مرزی در رازی به صورت موقت و بدون زیرساختهای لازم مخصوصا در امر انبار فعالیت میکند و از سوی دیگر نیز سند آن مشخص نیست و در دست وزارت صنعت، معدن و بازرگانی و یا گمرکات است و همین موضوع هم باعث شده تا برای ایجاد بازارچه رسمی و توسعه آن مشکلاتی وجود داشته باشد.
رئیس اتاق بازرگانی آذربایجانغربی افزود: طرف ترکیه به شدت بر فعالیت گستردهتر بازارچه مرزی تاکید دارد و امیدواریم بازارچه فعلی فعالتر شده و به زودی نیز وضعیت سند آن مشخص شود تا مسوولان حمل و نقل و پایانههای استان بازارچه رسمی و خوبی در منطقه ایجاد کنند.
انتظار در بخش دیگری از سخنان خود نیز به وضعیت جاده مواصلاتی خوی - قطور اشاره و تصریح کرد: جاده فعلی به هیچوجه جوابگوی تردد مرزی نبوده و در امر ترانزیت نیز مشکلات خاصی ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه در سفر ریاست جمهوری به استان نیز پروژه بهسازی و تعریض این جاده کلنگزنی شد، خاطر نشان کرد: فاز نخست این پروژه ۲۹ کیلومتر از ۶۰ کیلومتر جاده فعلی است و امیدواریم با تخصیص به موقع اعتبارات کل پروژه به زودی اجرا شود تا مشکلات تردد در این مسیر حل شود.
یکی از فعالان بخش صنعت استان با اشاره به مشکل طولانی بودن زمان ثبت سفارش در وزارت صمت که منجر به عدم همکاری بانک بدلیل پایان یافتن زمان یک ماهه ثبت سفارش از پرداخت ارز موردنیاز خودداری میکند.
شهریاری استاندار آذربایجانغربی با اشاره به وجود ۳۵۰تریلی در گمرک مرز بازرگان بدلیل عدم پیگیری ثبت سفارش گفت: قرار بوده تایید ثبت سفارش به استانها محول شده و رییس سازمان صمت استان باید برای پیگیری این موضوع را با وزارت و نامهنگاری دوباره با وزیر کشور انجام دهد.
در ادامه مشکلات مربوط به تملک واحدهای تولیدی ورشکسته یا مشکل بدهی توسط بانکها بررسی شد که فاتحی رییس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی بخشی از مشکلات بخش صنعت و تولید استان را تشریح کرد.
در این جلسه رضا حسینی معاون امور اقتصادی و توسعه استاندار آذربایجان غربی گفت : تملک واحدهای تولیدی نه به مصلحت بانک ، نه واحد تولیدی و نه جامعه بوده و باید راهکار مشخصی برای ساماندهی واحدهای راکد و مشکل دار بدهکار تعریف کرد.
حضرتیپر رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان با اشاره به اینکه امسال ۳۰ تا ۴۰ میلیارد اعتبار برای توسعه و تکمیل زیرساختهای شهرکهای صنعتی بالاخص فازهای درحال توسعه اختصاص یافته گفت: آمادگی داریم اگر مشکل زیرساختی در شهرکهای صنعتی باشد، اعتبار اختصاص دهیم.