با عنایت به ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و آییننامههای اجرایی مرتبط، مصوبه هیأت محترم وزیران به شماره 75642/ت 52403 هـ مورخ 23/06/95 در جلسه 17/06/1395 به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت و با همکاری ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و دستگاههای اجرایی عضو آن دستورالعمل ذیل با هدف اجرای ماده 7 آیین نامه اجرایی ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مبنی بر نحوه دریافت شناسه کالا، برای گوشی تلفن همراه و سایر تجهیزات با قابلیت نصب سیم کارت موجود در سطح عرضه (بازارها و انبارهای) کشور ارائه میگردد.
ماده 1:
تعاریف:
الف- قانون: قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 و اصلاحات بعدی آن
ب- ستاد: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز
پ- وزارت: وزارت صنعت، معدن و تجارت
ت- آییننامه: آییننامه اجرایی شناسهکالا و رهگیری کالا به شماره 75642/ت 52403 هـ مورخ 23/06/95 موضوع ماده (13) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز
ث- دستورالعمل اجرايي: منظور دستورالعمل اجرایی ثبت شناسنامه، اخذ و نصب شناسه کالا برای گروه کالایی تلفن همراه و سایر تجهیزات با قابلیت نصب سیم کارت به شماره ؟/60 مورخ ؟/؟/؟ ابلاغی وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت
ج- شناسهکالا: شناسهای چند رقمی که مبتنی بر یک نظام جامع طبقهبندی کالاست و مشخصات ماهوی هر قلم کالا احصاء شده و در یک سامانه به منظور ایجاد برداشت مشترک از هر قلم کالا، به صورت رمزینه (بارکد) و یا نظایر آن بر روی کالا نصب یا درج میگردد. به هر شناسنامه کالا یک شناسهکالای یکتا تخصیص مییابد.
چ- شناسنامه کالا: مجموعه ای از عناصر توصیفی کالا که جهت توصیف مشخصات و ایجاد برداشت مشترک از هر قلم کالا در چارچوب همسان تجمیع میشوند و شناسه کالا، شناسه یکتای این مجموعه از اطلاعات است.
ح- عناصر توصیفی کالا: عناصر و خصوصیات ماهوی و شکلی کالا (فیلدهای توصیفی) از قبیل جنس، نوع، رنگ، ابعاد، وزن، طرح، مدل، تولیدکننده، کشور سازنده، نام تجاری و نوع کاربری آن که در تشریح تجاری کالا مؤثر می باشد.
خ- سامانه جامع تجارت: سامانه نرمافزاری جامع به نشاني اينترنتي (www.ntsw.ir) است که به منظور یکپارچه سازی و نظارت بر فرآیند تجارت موضوع ماده (3) آیین نامه اجرایی مواد 5 و 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که در اجرای بند الف ماده 6 قانون شکل گرفته است.
د- سامانه شناسهکالا : سامانهاي ذیل سامانه جامع تجارت است به نشاني اينترنتي (cid.ntsw.ir) که به منظور ثبت شناسنامه، اخذ و نصب شناسهکالا که فرآیندهای درخواست و صدور شناسهکالا را در برگرفته و امکان استعلام شناسهکالا را برای سامانهها و افراد مرتبط فراهم مینماید. هدف این سامانه، مدیریت شناسهکالا در طول زنجیره تجاری کشور است و بر این اساس، زبان مشترک در کل فعالیتهای تجاری فراهم میشود.
ذ- کالاهای مشمول: کلیه کالاهای گروه تلفن همراه و سایر تجهیزات با قابلیت نصب سیم کارت که مشمول تبصره 1 ماده (3) دستورالعمل اجرایی ثبت شناسنامه،اخذ و نصب شناسه کالا اعم از تولید داخل و خارج از کشور میباشد.
ر- کالای فاقد شناسه: کالایی است که شناسنامهای برای آن در سامانهی شناسه کالا تعریف نشده است یا شناسه ای روی آن نصب نشده است یا شناسه نصب شده روی کالا دارای شناسنامهای کاملا منطبق با عناصر توصیفی آن کالا در سامانه شناسه کالا نباشد.
ز- دفتر: دفتر صنایع برق و الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت.
ماده 2 :
در راستای تعیین تکلیف کالاهای اعلامی در ماده 7 آئین نامه اجرایی ماده 13 قانون، کلیه واردکنندگان، تولیدکنندگان، عرضه کنندگان عمده و خرده موظف هستند نسبت به تعیین تکلیف کالای مشمول مطابق شرایط ذیل اقدام نمایند.
الف- تولید کنندگان و واردکنندگان موظفاند، شناسه کالاهایی که تا تاریخ ابلاغ این دستورالعمل تولید یا وارد کردهاند را مطابق جدول زمانبندی ذیل با فرمت دستورالعمل اجرایی به نحو مقتضی (برای نمونه از طریق بارگذاری در درگاه اینترنتی متعلق به خود) در اختیار عرضه کنندگان قرار دهند.
ب- مالکان کالای مشمول در سطح عرضه و انبار موظفاند ضمن دریافت شناسه کالا از واردکنندگان و تولیدکنندگان نسبت به الصاق شناسه کالا بر روی کالاهای فاقد شناسه خود مطابق جدول زمانبندی ذیل اقدام نمایند.
تبصره 1- کالاهای مشمول که تا ابلاغ این دستورالعمل مطابق جدول زمانبندی ذیل به مصرف کننده نهایی فروخته شده باشند نیازی به الصاق شناسه کالا ندارند.
تبصره 2- عرضهکنندگانی که به نحوی از انحاء برای عرضه کالای خود از فضای مجازی مانند وبسایتهای فروش، شبکههای اجتماعی، اپلیکیشنهای موبایلی و ... استفاده میکنند ملزم به درج شناسه در کنار سایر مشخصات کالا در بسترهای فوق الاشاره میباشند در غیر اینصورت ملاک عمل ماده 3 این دستورالعمل خواهد بود.
تبصره 3- توزیعکنندگان و عرضهکنندگان عمده و خرده موظفاند پس از شمول کالا به اخذ و الصاق شناسه کالا مطابق جدول زمانبندی ذیل، از دریافت کالاهای فاقد شناسه کالا خودداری نمایند. در غیر این صورت مسئولیت حمل، نگهداری، انبارش، عرضه و فروش کالای قاچاق بر عهده آنان بوده و ماده 3 این دستورالعمل ملاک عمل خواهد بود.
تبصره 4- بعد از اتمام مهلتهای تعیین شده در این ماده، حمل، انبارش، خرید و فروش کالاهای فاقد شناسه برای تمامی ذینفعان زنجیره تامین و توزیع ممنوع است. بدیهی است که پس از مهلت تعیین شده، توزیع و فروش کالاهای خارجی فاقد شناسه به استناد ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصداق کالای قاچاق بوده و کالاهای تولیدی داخلی فاقد شناسه نیز مشمول ضوابط موضوع تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز خواهد بود.
ردیف
|
قلم کالایی
|
مهلت تعیین تکلیف کالای فاقد شناسه کالا
|
1
|
گوشی تلفن همراه
|
دو هفته پس از ابلاغ دستورالعمل
|
2
|
تبلت با قابلیت نصب سیمکارت ، ساعت هوشمند با قابلیت نصب سیمکارت، مبدل سیم کارت به تلفن ثابت و فکس، بارکد اسکنر با قابلیت نصب سیمکارت
|
دو ماه پس از ابلاغ دستورالعمل
|
ماده 3
پس از انقضای مهلتهاي زمانی تعیینشده در ماده 2، در صورت مشاهده و کشف کالای فاقد شناسه به نحو ذیل با حمل، نگهداری، انبارش، عرضه و یا فروش آن برخورد خواهد شد.
- اعمال جریمه نقدی موضوع بندهای الف،ب و پ ماده 18 قانون برای حمل یا نگهداری کالای فاقد شناسه حسب مورد
- اعمال جریمه نقدی موضوع تبصره 1 ماده 18 قانون برای عرضه یا فروش کالای فاقد شناسه
تبصره 1- با رعایت شرط مندرج در این ماده، چنانچه نگهداری، عرضه یا فروش کالای فاقد شناسه از سوی واحدهای صنفی صورت پذیرد، جریمه موضوع ماده 18 مکرر قانون اعمال میگردد.
تبصره 2- در تمامی موارد فوق، کالای فاقد شناسه ضبط میگردد.
تبصره 3- وسایل نقلیه مورد استفاده در حمل کالای فاقد شناسه موضوع این ماده حسب مورد مطابق ماده 20 قانون ضبط میگردد.
ماده 4
به منظور نظارت بر حسن اجرا و رسیدگی به مشکلات احتمالی این دستورالعمل که نیاز به تصمیمگیری دارد، كارگروه موضوع تبصره ماده 11 قانون تشكيل خواهد شد.
ماده 5
سازمانها و نهادهایی مانند سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی و امثال آن در صورتی که قصد عرضه داخلی کالاهای مشمول را داشته باشند، ملزم به رعایت مفاد این دستورالعمل خواهند بود.
ماده 6
این دستورالعمل به منزله عدم کنترل یا عدم برخورد دستگاههای مربوطه در نظارتهای میدانی (سطح عرضه و انبار) نخواهد بود و ملاک عمل در حوزه کالاهای وارداتی همچنان بند (ژ) ماده 1 قانون نیز است. پس از انقضای مهلتهاي تعیین شده در ماده 2 نیز وجود شناسه کالا بر روی کالای خارجی الزاماً به منزلهی قاچاق نبودن کالا نیست؛ اما به هر ترتیب در صورتی که کالای وارداتی فاقد شناسه باشد مطابق ماده 13 قانون، کالای قاچاق میباشد.
ماده 7
اين دستورالعمل در 7 ماده و 7 تبصره تصویب و از تاريخ ابلاغ لازم الاجراء ميباشد.