پنجمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان آذربایجان غربی با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی ، استاندار آذربایجان غربی ، رییس کل گمرکات کشور ، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نمایندگان تشکل های بخش خصوصی استان برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی ارومیه، حسن انتظار در جلسه گفتوگوی بخش خصوصی و دولت که با حضور فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد در استانداری آذربایجان غربی برگزار شد، اظهار کرد: در پنج ماهه نخست امسال 145 درصد افزایش صادرات در استان وجود داشته که 55 درصد محصولات از طریق گمرگ پیرانشهر بوده است.
وی با اشاره به ترانزیت یک میلیارد دلار ترانزیت کالا در استان افزود: 70 درصد تراتزیت این کالاها از طریق گمرک پیرانشهر انجام شده است در حالی که از نظر زیرساختی این گمرگ وضعیت مناسبی ندارد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه با بیان اینکه بخش خصوصی خواستار حل ماده ۲۰ است، ادامه داد: این موضوع به دغدغه مهم بخش خصوصی تبدیل شده و برخلاف برگزاری جلسات مختلف هنوز به نتیجهای نرسیده است.
وی با خطاب قرار دادن وزیر اقتصاد عنوان کرد: در شرایط سخت امروز ایران، بهتر است سهم و نمره بخش خصوصی در بازار فعلی ایران ارزیابی شده تا مشخص شود که این بخش چه خدماتی را در این شرایط سخت انجام داده است.
انتظار با انتقاد از عدم واگذاریهای نامناسب املاک و داراییهای دولتی به بخش خصوصی و خصوصیسازی عنوان کرد: امروزه بخش خصوصی با مشکل عدم تامین سرمایه در گردش مواجه بوده که دولت برای حل این مشکل باید تدابیر مناسب و اصولی اندیشیده کند.
دبیر شورای گفتگوآذربایجان غربی با اعلام اینکه استانهای مرزی یک فرصت برای توسعه است وی تصریح کرد: بازار ایران به ویژه بازار آذربایجان غربی ظرفیت بالایی برای صادرات و تولید محصولات کشاورزی دارد و برای این منظور باید مسؤولان در نظر داشته باشند که مرز دیگر تهدید نبوده بلکه یک فرصت برای استانهای مرزی و توسعه کشور است.
در ادامه این جلسه نائب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی ارومیه با بیان اینکه آذربایجانغربی جزء چهار استان برتر کشور از نظر تولید محصولات کشاورزی است، اظهار کرد: امسال یک میلیون و 200 هزار تن سیب، 200 هزار تن انگور و 200 هزار تن محصولات باغی در استان تولید میشود.
بهنام تاجالدینی با بیان اینکه با وجود ظرفیتهای کشاورزی استان کمبود پایانه های صادراتی، موضوعات مالیاتی، تراکنشهای بانکی، بخشنامههای خلقالساعه و غیراصولی جلوی صادرات محصولات کشاورزی را گرفته است، افزود: برای مثال در حال حاضر هلو و شلیل در میدان ترهوبار استان باقی مانده و به فروش نمیرسد.
وی عنوان کرد: محصولات کشاورزی باید از موضوع تعهدات ارزی و مصوبات یک شبه استثنا شوند چرا که این محصولات به دلیل فسادپذیر بودن، مشکلات عدم صادرات و فرصت انتقال به بازارهای خارجی را ندارند.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی ارومیه خاطرنشان کرد: بازار عراق، افغانستان و کشورهای عربی از جمله بازارهای حفظ شده محصولات کشاورزی ایران است که با وجود بازار اما امکان صادرات برای آنها وجود ندارد که باید برای حل آنها چارهای اندیشید.
محمدمهدی شهریاری نیز در پنجمین جلسه شورای استانی گفت و گوی دولت و بخش خصوصی گفت: در سال گذشته بعلت تحریم ها، نوسانات قیمت ها و صدور برخی بخشنامه های روزانه، اقتصاد کشور دچار مشکلات فراوانی بود که با مدیریت خوب دولت، امسال به یک ثبات اقتصادی در کشور رسیده ایم که امیدواریم تداوم یابد.
وی افزود: در شرایط ویژه ای که امروز بر کشور حاکم است باید با حمایت های بیشتر، زمینه حضور جدی تر بخش خصوصی در عرصه اقتصادی را فراهم کنیم؛ بی تردید بخش خصوصی می تواند یاری گر دولت در عبور از این برهه دشوار باشد.
محمد مهدی شهریاری اظهار کرد: علی رغم تمام مشکلات موجود در کشور، در استان آذربایجان غربی کارهای بسیار خوبی در بخش های عمرانی و اقتصادی و صادرات و سرمایه گذاری انجام گرفته است بطوریکه در همین هفته دولت چندین و چند پروژه عمرانی و اقتصادی با چهار هزار و 480 میلیارد تومان در استان بهره برداری و کلنگ زنی می شود که ۲ هزار میلیارد تومان آن متعلق به بخش خصوصی است.
مقام عالی استان ، بهبود فضای کسب و کار را از دیگر توفیقات اقتصادی استان عنوان کرد و گفت: آذربایجان غربی در شاخص بهبود فضای کسب و کار در پاییز و زمستان سال گذشته رتبه دوم کشور و در بهار امسال رتبه نخست کشور را کسب کرده است.
وی افزود: نرخ بیکاری استان نیز در بهار امسال 4.2 درصد نسبت به مدت مشابه کاهش پیدا کرده است.
استاندار آذربایجان غربی در ادامه به برخی مشکلات صادرکنندگان استان اشاره کرد و گفت: پیمان سپاری ارزی به صنعت کشاورزی و باغداری استان لطمه وارد کرده و صادرات محصولات کشاورزی استان با مشکل مواجه شده که انتظار داریم وزارت اقتصاد در راستای رفع این مشکل و اصلاح برخی مقررات، اقدام عاجل انجام دهد.
شهریاری همچنین از وزیر اقتصاد خواستار پیگیری جدی رفع برخی محدودیت های ارزی و قوانین دست و پاگیر صادراتی شد و گفت: در تصویب و صدور بخشنامه هایی که بر بخش خصوصی و صادرکنندگان تاثیر می گذارد باید از صاحب نظران و فعالین بخش خصوصی نظر خواهی شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی فرهاد دژپسند با بیان اینکه اصالت بخش خصوصی جزو آموزه های دینی ماست، گفت: بعد از ابلاغ سیاست های اصل 44 توسط مقام معظم رهبری، عملا نگاه منفی به بخش خصوصی از بین رفت و مسیر حضور پررنگ تر بخش خصوصی در اقتصاد کشور هموارتر شد.
وی با طرح این سوال که چرا بخش خصوصی تاکنون نتوانسته جایگاه واقعی خود را در کشور پیدا کند، افزود: برای محقق شدن سیاست های اصل 44 و واگذاری امور به بخش خصوصی، هم دولت و هم خود بخش خصوصی باید مجدانه ایستادگی کنند و این مساله از مسائلی است که وزارت اقتصاد با جدیت پیگیری می کند.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: معتقدیم که بخش خصوصی تماشاگر بازی نیست بلکه بازیگر اصلی است که باید وسط اقتصاد باشد بویژه در شرایط امروز که کشور با تحریم مواجه است بخش خصوصی باید نقش آفرینی کند و همانند واحد اجرای عملیات در جنگ عمل نماید.
دژپسند از واگذاری شرکت های بورسی نیز خبر داد و گفت: برای واگذاری سهام دولت در چند شرکت بورسی بخش خصوصی میتواند برای خرید به صورت انفرادی و یا تشکیل کنسرسیوم و به صورت جمعی اقدام کند.
وی همچنین گفت: وزارت اقتصاد بصورت شبانه روزی پیگیر اصلاح و حذف مقررات زائد است، در این زمینه از بخش خصوصی هم انتظار می رود موارد و مقررات زائد که لازم الاصلاح است را به وزارت اقتصاد اعلام کند.
وزیر اقتصاد در ادامه از افزایش تسهیلات اعطایی توسط بانک ها خبر داد و گفت: در 2 ماهه نخست سال جاری، اعطای تسهیلات توسط بانک ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 35 درصد رشد داشته که دو سوم این تسهیلات برای سرمایه در گردش و کمک به تولیدکنندگان بوده است.
دژپسند اضافه کرد: اعطای تسهیلات به طرح های سرمایه گذاری با 70 درصد پیشرفت فیزیکی نیز در اولویت قرار دارد. وزیر امور اقتصادی و دارایی در بخش دیگری از سخنان خود به ظرفیت های آذربایجان غربی اشاره کرد و گفت: در آذربایجان غربی بهترین قابلیت ها و ظرفیت ها وجود دارد و این استان می تواند با بهره گیری از ظرفیت هایش به یک جهش اقتصادی بزرگ در کشور دست یابد.
دژپسند اضافه کرد: وجود منطقه آزاد ماکو، وجود گمرگات و پایانه های مرزی متعدد، ظرفیت های بی نظیر کشاورزی، معدنی و گردشگری و وجود صنایع تبدیلی از مهم ترین قابلیت ها و پتانسیل های استان آذربایجان غربی است که بهره گیری بهینه از این ظرفیت ها، توسعه پایدار را برای این استان بدنبال خواهد داشت.