به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی آذربایجان غربی ، محمد شریعتمداری ابلاغ این دستورالعمل را در راستای تنظیم و ایجاد ثبات و آرامش در بازار محصولات فولادی کشور دانسته که مطابق با تصمیمات جلسه کارگروه تنظیم بازار مورخ 19 تیرماه 1397 تدوین شده است.
بر این اساس کف عرضه محصولات فولادی باید معادل 120 درصد تقاضای واقعی سال گذشته در بورس کالا باشد که با پیشنهاد معاونت امور معادن و صنایع معدنی و تصویب کمیته تخصصی تنظیم بازار تعیین میشود و عرضهکنندگان ملزم به رعایت آن هستند.
در ابلاغیه وزیر بر ضرورت نظارت دستگاههای نظارتی بر فرایند عرضه در بورس و کنترل رعایت مقادیر کف عرضه تأکید شده است ضمن اینکه باید نحوه مصرف محصولات فولادی در چرخه تولید پس از بورس کالا نیز تحت نظارت باشد.
همچنین صادرات محصولات فولادی به رعایت کف عرضه محصولات فولاد در بورس کالا منوط شده و انجام صادرات با هدف بهرهمندی تولیدکنندگان از معافیت مالیاتی و ورود مجدد آن محصولات به هر شیوهای ممنوع است. ضمن اینکه انجام واردات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی بهقصد صادرات مجدد آن محصولات بهمنظور بهرهمندی از مابهالتفاوت نرخ ارز نیز ممنوع اعلام شده است.
متن کامل دستورالعمل جدید تنظیم بازار محصولات فولادی که از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت منتشر شده به این شرح است:
در راستای تنظیم بازار محصولات فولادی و ایجاد ثبات و آرامش در بازار محصولات مذکور، به پیوست «دستورالعمل تظنیم بازار محصولات فولادی» مطابق تصمیمات جلسه مورخ 19 تیر ماه 1397 کارگروه تنظیم بازار، با محوریت مفاد ذیل جهت اجرا ابلاغ میگردد:
1- الزام عرضه کنندگان نسبت به عرضه مستمر و مکفی (بر مبنای کف عرضه) در هر مرحله به صورت میانگین هفتگی و در تالار اصلی.
2- مقادیر کف عرضه محصولات فولادی مطابق 120 درصد نیاز کشور (تقاضای واقعی سال 1396 در بورس) با پیشنهاد معاونت امور معادن و صنایع معدنی و تصویب کمیته تخصصی تنظیم بازار تعیین خواهد گردید.
3- ضرورت نظارت دستگاههای نظارتی بر فرایند عرضه در بورس و کنترل رعایت مقادیر کف عرضه، نحوه مصرف محصولات فولادی در چرخه تولید پس از بورس کالا و منوط نمودن صادرات به رعایت کف عرضه و اقدام جهت جلوگیری از صادرات تولیدکنندگان متخلف و مسدود نمودن کد بورس واحدهای صنایع پایین دستی متخلف و غیر فعال.
4- تبیین ساز و کار تعیین قیمت پایه محصولات فولادی قابل عرضه در بروس کالایی (معادن قیمت جهانی با نرخ محمولههای صادراتی در منطقه CIS و دریای سیاه مجله متال بولتن (میانگین این دو)، ضربدر نرخ تسعیر ارز رسمی بانک مرکزی ج.ا.ا با سقف رقابت در معاملات بورس کالا، حداکثر 5 درصد).
5- لزوم اعمال قیمت پایه در بورس کالا براساس فرمول بند 4 و کنترل تاثیر افزایش نرخ جهانی حداکثر در سقف 10 درصد (فارغ از نرخ تسعیر ارز رسمی) و الزام به اخذ تاییدیه توسط بورس کالا در صورت دریافت پیشنهاد بالاتر از درصد مذکور با استعلام از کارگروه تنظیم بازار.
6- اولویت قراردادن تامین نیاز داخلی بر صادرات و حفظ ارزش افزوده تبدیل محصولات فولادی در سقف ظرفیتهای نصب شده و صادرات آنها پس از فراوری.
7- منوط شدن صادرات به رعایت کف عرضه محصولات فولادی.
8- الزام کنترل و مدیریت تقاضا از طریق راستی آزمایی، تکمیل و به روز رسانی اطلاعات مندرج در سامانه بهینیاب.
9- ممنوعیت انجام صادرات با هدف بهرهمندی از معافیت مالیاتی توسط تولید کنندگان و ورود مجدد آن به هر شیوهای.
10- ممنوعیت انجام واردات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به قصد صادرات مجدد برای بهرهمندی از مابهالتفاوت نرخ ارز.
11- مشمول نرخگذاری بودن محصولات فولادی خریداری شده از بورس برای فروش به حلقههای بعدی زنجیره ارزش و محصولاتی که مشمول عرضه در بورس نمیباشند (لوله و پروفیل).
12- الزام خریداران ورق (به استثناء خریداران محصولات فولادی که به عنوان مصرف کننده نهایی میباشند) در بورس کالا به عرضه حداقل 75 درصد محصول تولیدی خود در داخل کشور و تکلیف به ارائه ارز صادراتی خود به سامانه نیما براساس نرخ ارز رسمی مبنای قیمت پایه در صورت هرگونه صادرات لوله و پروفیل.
13- ممنوعیت خرید و فروش محصولات فولادی توسط کارگزاران بورس کالا به نحوی که کارگزار عرضه کننده، اجازه خرید همان کالا را برای خود یا به وکالت ندارد.
14- ضرورت عرضه محصولات خاص در قالب قراردادهای بلند مدت در بورس در روزهای غیر از عرضه عمومی با ضوابط پیشنهادی معاونت امور معادن و صنایع معدنی این وزارتخانه ظرف مدت 10 روز پس از ابلاغ این دستورالعمل و ارائه و تصویب در کمیته تخصصی تنظیم بازار با نرخ کارمزد یک دهم کارمزد معاملات عمومی.
* دستورالعمل مورد نظر به پیوست قابل دانلود میباشد.